Špaldové kváskové buchty s arašídovým krémem
Publikováno:
Na začátek :
- 80 g vlažné vody
- 130 g prosáté hladké špaldové mouky
- 40 g kvásku (1 lžíce); použila jsem žitný kvásek z lednice, pokud máte pšeničný nebo špaldový, tak ho klidně použijte
Po vykvašení kvásku zadělejte těsto:
- 150 g vlažného mléka (lze i ovesné mléko)
- 250 g rozkvašeného kvásku
- 1 vejce
- 50 g máslo ghí
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička jemně nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
- 50 g kokosového cukru
- pár kapek vanilkového sladidla
- 350 g prosáté hladké špaldové mouky
- 1/2 lžičky himalájské soli
- špetka kurkumy
Na Arašídovou náplň potřebujeme?
Nejdříve ale začněte půl dne předem s rozkvasem. Rozmíchete si (třeba večer) žitný kvásek z lednice s vlažnou vodou. Když se pěkně rozpustí, tak to smíchejte vidličkou s prosátou špaldovou moukou do průhledné nádoby či sklenice. Zakryjte talířkem nebo igelitem s gumičkou a nechejte na teplém místě kvasinky pracovat.
Když máte připravený rozkvas, tak ho rozmíchejte s tekutými surovinami. Sypké ingredience prosijte vedle do mísy a přidejte citronovou kůru (jestli jí nemáte, tak nevadí, jen těsto je s ní voňavější a chutnější). Pak všechno smíchejte dohromady v míse robotu s hákem a hněťe cca 2 minuty. Nakonec těsto prohněťte rukama, aby z něj byla kompaktní, lehce lepivá koule.
Mísu lehce vymastěte, těsto do ní uložte a zakryjte talířem nebo celé dejte do čisté igelitky. Nechte kynout na teplém místě cca 2–3 hodinky (v závislosti na okolní teplotě), těsto by se mělo zdvojnásobit.
Vykynuté těsto rozválejte na cca 0,5 cm silnou placku. Krásně se s ním pracuje, je elastické a nemusí se podsypávat, stačí lehounce namastit pracovní desku. Připravte si náplň a máslem vymaštěnou nádobu na pečení.
Vyválené těsto buď vykrajujte tvary buď skleničkou, nebo rádlem nakrájejte na čtverečky. Velikost zvolte sami podle sebe.
Do každé buchty dejte 1 vrchovatou lžičku náplně a lehce spojte k sobě konce těsta.
Rozpalte troubu na 250°C a až budete pekáč s buchtama dávat na střední příčku trouby péct, tak teplotu stáhněte na 220°C. Pečte podle barvy cca 20–25 minut.
Dobrou chuť.