MANDLOVO-KARAMELOVÉ KOSTKY
90 min
14 ks
POSTUP:
Na kostky si nejprve připravíme datlový karamel. Datle dáme do mísy a zalijeme horkou vodou. Necháme je 10 minut namáčet. Vodu slijeme, ale ponecháme si ji k pozdějšímu použití. Datle si usušíme a dáme do mixéru spolu s mandlovým máslem a trochou vody, ve které se datle namáčeli. Mixér pustíme na plný výkon. Během mixování hmotu několikrát setřeme od okrajů mixéru. Datle mají tendenci se lepit a mohly by tak v krému zůstat nerozmixované kousky. Dle potřeby můžeme přidat vodu. Konečná konzistence je hladký lepivý krém. Přendáme si jej z mixéru do misky a dáme chladit.
Do mixéru si nyní dáme mandlovou mouku, mandlové máslo, trochu právě umixovaného datlového karamelu a vodu, ve které se namáčely datle. Stačí tak 2–3 lžíce. Rozmixujeme na hladké těsto, do kterého už jen vmícháme nasekané vlašské oříšky. Vezmeme si menší formu/pekáček/misku obdélníkového tvaru a vyložíme ji potravinovou fólií. Na dno formy rovnoměrně upěchujeme mandlovou krustu. Dáme na 30 minut do mrazáku. Poté na krustu vlijeme datlový karamel a dáme opět a 30 minut do mrazáku.
Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme kakaovou hmotu. Pekáček vyndáme z mrazáku a obsah pokrájíme na kostky. Díky tomu, že jsme pekáček vyložili potravinovou folií nám půjdou kostky snadno vyndat ven. 1/2 kostek ponecháme jen tak a 1/2 kostek namáčíme v rozehřáté kakaové hmotě. Všechny kostky poklademe vlašským ořechem. Uchováváme v chladu.
Cukroví je bez cukru a bez lepku, a přesto dokonalé!
Recept by blogerka Barča z ZPEKACKU.CZ
Pro přidání recenze se musíte přihlásit do svého účtu. Pokud účet nemáte, můžete se registrovat.